Камарата на представителите на САЩ (Конгресът) гласува законопроект за суспендиране на лимита на държавния дълг до 1 януари 2025 г., докато законодателите се надпреварват да предотвратят катастрофален фалит.

Това съобщи Си Ен Ен.

След това законопроектът ще трябва да бъде приет от Сената, за да бъде изпратен на президента Джо Байдън за подписване.

В Сената всеки един законодател може да забави бързото гласуване и все още не е ясно кога ще се проведе окончателното гласуване.

Срокът за приемане на законопроекта в Конгреса е изключително кратък и няма много възможности за грешки, което оказва огромен натиск върху ръководствата и на двете партии.

Предварителната сделка за дълга беше постигната между президента на САЩ Джо Байдън и републиканците от Камарата на представителите, водени от председателя на Камарата Кевин Маккарти.

Споразумението беше подкрепено от 149 републиканци и 165 демократи, а срещу него се обявиха 71 републиканци и 46 демократи.

МВФ: Дефолтът на американския дълг ще има много сериозни последици

МВФ: Дефолтът на американския дълг ще има много сериозни последици

Демократи и републиканци трябва да работят за постигане на консенсус, за да вдигнат тавана на дълга

По двама представители от всяка страна се въздържаха. Общо законопроектът получи 314 гласа "за" и 177 "против".

Законопроектът, който има за цел да спре прилагането на лимита на дълга на САЩ в размер на 31,4 трилиона долара до 1 януари 2025 г., т.е. до следващите президентски избори, ще бъде подложен на следващо гласуване в Сената.