Седем ирански военнослужещи са били убити при въздушните удари в неделя срещу сирийска военновъздушна база, съобщава иранската агенция "Тасним", като досега се твърдеше, че са били убити само двама иранци.

Правителството на Сирия и неговите съюзници Иран и Русия обвиниха Израел за ударите срещу базата Тияс, или Т-4, край градовете Палмира и Хомс - нещо, което Израел нито потвърди, нито отрече. Телата на иранците, за които се твърди, че са военни съветници, са били върнати в Иран, като те ще бъдат погребани по-късно днес.

САЩ не изключват да бомбардират армията на Сирия

САЩ не изключват да бомбардират армията на Сирия

Мей призова Русия да бъде подведена под отговорност

Нападението се случи часове след като американският президент Доналд Тръмп предупреди, че ще "бъде платена голяма цена" след съобщенията за атака с химически оръжия в контролирания от бунтовниците сирийски град Дума. Правителството на Сирия отрече каквото и да е участие в нападението.

"Изглежда, че правителството на САЩ търси оправдание за военна намеса", подчерта външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф, след като пристигна на посещение в Бразилия.

Израел информирал САЩ преди въздушните удари срещу базата в Сирия

Израел информирал САЩ преди въздушните удари срещу базата в Сирия

При ударите загинаха 14 души, включително двама иранци

"Позицията на Иран за химическите оръжия е ясна и ние осъждаме всякакво тяхно използване срещу каквито и да е цели", добави иранският първи дипломат.

Иранската революционна гвардия, която е най-мощната военна сила на Ислямската република, се сражават в подкрепа на сирийския президент Башар Асад от няколко години. Повече от 1000 иранци бяха убити в гражданската война в Сирия, включително висши началници на Революционната гвардия.