Осем от всеки десет избиратели в седем "колебаещи се" щата смятат, че настоящият президент на САЩ Джо Байдън е твърде стар, за да бъде преизбран на поста.

Това става ясно от проучване, проведено от Morning Consult по поръчка на Bloomberg.

От 12 до 20 февруари социолозите са анкетирали 4 955 избиратели от Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин.

Допитването се проведе, след като на 8 февруари специалният прокурор Робърт Хър публикува доклад, в който се разследват нарушенията на Байдън при съхраняването на класифицирани документи. В доклада Хър отбеляза напредналата възраст на президента и слабата му памет.

Дори сред тези, които подкрепят кандидатурата на Байдън и планират да гласуват за него на президентските избори през ноември, ако Байдън е един от кандидатите, 70 % заявиха, че Байдън е "твърде стар".

Същевременно по-малко от половината от анкетираните са заявили, че възрастта на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който е само с четири години по-млад от Байдън, е притеснителна за тях.

В същото време близо 60 процента от анкетираните смятат Тръмп за "опасен".

Съдия премахна Тръмп от бюлетината в Илинойс

Съдия премахна Тръмп от бюлетината в Илинойс

Нови проблеми за бившия президент

Само 30% от анкетираните смятат, че Байдън е "психически здрав", а около 47% смятат Тръмп за такъв. Малко повече от 30 процента от анкетираните смятат Байдън за "силен лидер".

Повече от половината са заявили, че според тях Тръмп представлява "силен лидер".

Горепосочените отговори са дадени на въпроси, в които са споменати само Байдън и Тръмп и респондентите са помолени да изберат кой от двамата описва по-добре посочената характеристика ("твърде стар", "психически здрав", "опасен" и т.н.).

Байдън и Тръмп печелят първичния вот в Мичиган

Байдън и Тръмп печелят първичния вот в Мичиган

Войната в Газа беляза гласуването на демократите

Близо 50 % от анкетираните подчертават, че ако президентските избори в САЩ се проведат днес и на балотажа са само Тръмп и Байдън, те биха гласували за Тръмп, а 43 % - за Байдън.

Около половината от анкетираните заявяват, че не биха искали да гласуват за Тръмп, ако той бъде признат за виновен по някое от наказателните дела, по които му е повдигнато обвинение.

Повече от 30% от анкетираните твърдят, че националната икономика на САЩ "върви в правилната посока", докато 69% смятат, че тя е на "грешен път".

Тръмп обжалва глобата от 454 милиона долара

Тръмп обжалва глобата от 454 милиона долара

Президентският кандидат за 2024 г. има срок до 25 март

51% от анкетираните са заявили, че имат по-голямо доверие на Тръмп при решаването на икономически въпроси, а 34% - на Байдън.

Американските медии напомнят, че именно гласовете на избирателите в "колебаещите се" щати определят победата на даден кандидат на президентските избори.