Сваленият с военен преврат президент на Хондурас Мануел Селая призова ООН за помощ.

Мануел Селая е блокиран в бразилското посолство в Тегусикалпа, столицата на Хондурас. Затова и той се обърна към Общото събрание на ООН по необичаен начин - по мобилен телефон.

Селая призова Общото събрание на ООН да възстанови правовата държава в родината му.
Освен това той помоли и за лична закрила и сигурност.

В началото на миналата седмица Мануел Селая се завърна в родината си против волята на преходното правителство и потърси убежище в посолството на Бразилия.

Бразилското посолство в Тегусикалпа продължава да е обкръжено от хондураски войници.

Селая заяви в телефонното включване, че Хондурас е попаднал под фашистка диктатура, която подтиска правата на народа, и призова лидерите на ООН да гарантират и безопасността на хората, протестиращи по улиците в негова подкрепа.

Краткото му телефонно изявление бе посрещнато с аплодисменти от присъстващите дипломати на Сесията на Общото събрание на ООН.

Политическата криза в Хондурас започна в края на месец юни, когато в страната фактически беше извършен държавен преврат. Президентът Селая беше арестуван и отведен от военни в Коста Рика, а мястото му беше заето от говорителя на Конгреса Роберто Мичелети.

Събитията в Хондурас предизвикаха широк отзвук в целия свят, като в подкрепа на Селая се обявиха редица страни и международни организации.

На 5 юли на съвещание на Организацията на американските държави Хондурас единодушно беше изключен от състава й.