Сенатът на САЩ гласува да бъдат призовани свидетели на процеса по импийчмънт на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп, обвинен в подстрекателство към размирици, предаде Reuters. Изслушването на свидетелите ще удължи процедурата, което означава, че решението по импийчмънта вероятно няма да бъде взето в рамките на съботния ден.

Решението за призоваване на свидетели беше взето с 55 гласа - петима републиканци се присъединиха към демократите, които разполагат с 50 места в 100-членния Сенат.

Значителна част от заседанието на Сената в събота, 13 февруари, беше посветена на въпроса доколко Тръмп е бил осведомен за действията на неговите привърженици, които на 6 януари нахлуха в Капитолия, за да попречат на Конгреса да утвърди победата на Джо Байдън в президентския вот.

Защитата на Тръмп приключи с изложението си по импийчмънта

Защитата на Тръмп приключи с изложението си по импийчмънта

Атакувани бяха конгресмени от Демократическата партия

Очаква се като свидетел да бъде призована републиканката Херера Бътлър - член на долната камара на Конгреса. По-рано тя съобщи за разговор между Тръмп и водача на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти, проведен по време на атаката срещу Капитолия, при който президентът е отказал да призове нападателите да се разотидат.

Тръмп е първият американски президент, който два пъти е подложен на импийчмънт.

Ако бъде признат за виновен от Сената, това би означавало, че няма да може повече да се кандидатира за президент и за каквито и да е държавни изборни длъжности. За да стане това обаче, е необходимо мнозинство от две трети, т.е. 17 републиканци трябва да гласуват, че Тръмп е виновен.

Вторият импийчмънт на Тръмп не нарушавал конституцията

Вторият импийчмънт на Тръмп не нарушавал конституцията

Ключово гласуване в сената на САЩ