56 сенатори се съгласиха, че процедурата за импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп е в съответствие с основния закон на страната, а 44 депутати се противопоставиха, съобщи Си Ен Ен.

В същото време шестима членове на партията на бившия държавен глава се присъединиха към 50 демократи.

Американският сенат гласува във вторник, че процедурата за импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп не противоречи на американската конституция. Гласуването беше излъчено на уебсайта на горната камара на законодателната власт.

Според американските медии обаче този факт не означава, че впоследствие тези републиканци ще гласуват за импийчмънт на Тръмп, което изисква 67 сенаторски гласа. Американските коментатори са почти сигурни, че бившият американски лидер отново ще бъде оправдан.

Байдън: Не следя импийчмънта на Тръмп

Байдън: Не следя импийчмънта на Тръмп

Президентът на САЩ се интересувал от стимулите за икономиката и американците

Сега всяка от страните ще има до 16 часа в продължение на два дни, за да представи своите аргументи с възможност за провеждане на дебати. Прокурорите ще бъдат първите, които ще започнат в сряда по обяд.

Нито една от страните не се очаква да използва цялото определено време за изказване.

Преди днешното гласуване сенаторите, които сега са в ролята на съдебни заседатели, изслушваха аргументи за това дали Конституцията позволява да има процес срещу президент, след като той вече е напуснал поста си.

Започна процесът срещу Тръмп - първият в историята срещу ескпрезидент

Започна процесът срещу Тръмп - първият в историята срещу ескпрезидент

Импийчмънт процесът може да приключи в понеделник

В залата бяха показани клипове от речта на Тръмп и действията на неговите симпатизанти, които щурмуваха Капитолия в момент, когато протичаше официалното приемане на резултатите от изборите спечелени от Джо Байдън.