Американският президент Джо Байдън заяви, че няма да наблюдава процеса на импийчмънт срещу своя републикански предшественик Доналд Тръмп, предаде АП.

Отговаряйки на въпросите на журналисти, Байдън отново даде да се разбере, че е по-заинтересован от приемането на нов пакет от мерки за икономически стимули за справяне с последиците от пандемия на коронавирус.

"Не, вече казах, че имам работа и тази работа е да спасявам хората - каза Джо Байдън в Белия дом. - Вече загубихме 450 хиляди души и може да загубим още, ако ние не действаме решително. Децата си лягат гладни, много семейства страдат, имат проблеми. Това е моята работа."

Започна процесът срещу Тръмп - първият в историята срещу ескпрезидент

Започна процесът срещу Тръмп - първият в историята срещу ескпрезидент

Импийчмънт процесът може да приключи в понеделник

Според Байдън Сенатът "има своя работа". "Сигурен съм, че ще се държат добре. Това е всичко, което искам да кажа за импийчмънта", подчерта президентът на САЩ.

В американския сенат започна втория импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп. Дискусията се излъчва по американски телевизионни канали. Процедурата за отстраняване от власт е инициирана заради изявления, направени от Тръмп на 6 януари. На този ден поддръжници на бившия президент, събрали се в столицата на САЩ на митинг в подкрепа на хиляди, се втурнаха в Конгреса, опитвайки се да попречат на одобрението на резултатите от президентските избори, проведени на 3 ноември миналата 2020 година.

Пречки пред импийчмънта на Тръмп

Пречки пред импийчмънта на Тръмп

Пореден натиск над бившия президент

Вотът беше спечелен от Джо Байдън. В резолюцията, одобрена от Камарата на представителите, има само един член - подбуждане към метеж. По време на заседанията членовете на Камарата на представителите действат като прокурори, а сенаторите - като съдебни заседатели.