Този вторник следобед мнозинството в сената на Франция успя да ограничи мерките, позволяващи досега на нелегалните имигранти да имат неограничен достъп до медицински грижи. Вместо това те ще могат да се ползват само от услугите на Спешна медицинска помощ. Мярка, която обаче няма голям шанс да бъде приета в долната камара на парламента, отбеляза РФИ.

В продължение на няколко месеца десницата предупреждаваше за това. По време на дебатите в Сената по законопроекта за имиграцията, тя искаше да затегне условията за здравеопазване, позволяваща на чужденци с нелегално положение да се възползват от достъп до безплатни здравни грижи.

След днешното гласуване това вече е факт. Горната камара прие този вторник премахването на държавната медицинска помощ (AME) и създаването вместо това на спешна медицинска помощ (AMU), която ще засяга само "профилактиката и лечението на тежки заболявания и остри болки, грижи, свързани с бременност и задължителни ваксинации".

"Франция има дълг от 3000 милиарда. Тя не може да поеме цялата мизерия в света", защити реформата сенаторът Ален Жоянде. "Във Франция няма изоставяне на чужденци с незаконно положение", припомни Мюриел Журда, докладчик по законопроекта за имиграцията.

Въпреки това гласуване в Сената, мярката има малък шанс да бъде приета в парламента, където част от президентското мнозинство и цялата левица са против нея.

Франция затяга сигурността по границата с Белгия след атаката в Брюксел

Франция затяга сигурността по границата с Белгия след атаката в Брюксел

Няма конкретна заплаха за страната към момента