Комисия към Сената на Италия одобри искането на съда да продължи разследването на лидера на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини, ход, който може да предизвика започване на съдебен процес за предполагаемо отвличане на мигранти, съобщава "Ройтерс".

Ако бъде окончателно признат за виновен, председателят на "Лига", която в момента е най-популярната партия в Италия, може да получи до 15 години затвор. Той също така може да получи забрана да заема политически постове, прекършвайки амбициите му да ръководи бъдещо италианско правителство.

"Ще отида в съда с високо вдигната глава в името на италианския народ", обяви Салвини пред свои привърженици, като допълни: "Ако ме арестуват, ще трябва да намерят затвор, достатъчно голям за всички нас."

Десетки хиляди в Болоня на протест срещу Салвини и крайната десница

Десетки хиляди в Болоня на протест срещу Салвини и крайната десница

Салвини иска да победи в Емилия Романя, за да свали правителството в Рим

През юли 2019 г. Салвини, чието най-голямо политическо обещание е да ограничи имиграцията от Африка, нареди като тогавашен вътрешен министър 131 спасени мигранти да останат на кораб край бреговете на Сицилия в продължение на шест дни, докато други европейски страни не се съгласят да ги приемат.

Съдът в сицилианския град Катания, който е специален трибунал, на който е възложена задачата да разследва министри, миналия месец препоръча той да бъде съден по обвинения в незаконно задържане на мигрантите на кораба на италианската брегова охрана "Грегорети".

Гласуването в комисията към Сената се случва в чувствителен момент. Регионалните избори в областта Емилия-Романя, които биха могли да застрашат оцеляването на 4-месечната управленска коалиция между антисистемното Движение "Пет звезди" и лявоцентристката Демократическа партия, ще се проведат в неделя.

Хиляди "сардини" протестираха срещу Салвини в Италия

Хиляди "сардини" протестираха срещу Салвини в Италия

Пеят Bella Ciaо и не искат популизъм и национализъм

Опозиционната партия "Лига" на Салвини се надява да спечели изборите в Емилия-Романя, богата северна област, управлявана от леви партии след Втората световна война. Социологическите проучвания показват изравнени сили между "Лига" и Демократическата партия.

Гласуването в 23-членната сенатска комисия завърши с равен резултат, като петима се обявиха в подкрепа на искането на съда, а петима бяха против. Според правилата на сената това означава, че разследването срещу Салвини може да продължи.

Сенаторите от "Лига" гласуваха "за", докато другите дясноцентристки опозиционни партии гласуваха против. Сенаторите от Движение "Пет звезди" и Демократическата партия бойкотираха заседанието.

Окончателното решение зависи от гласуването в Сената следващия месец. Позициите на "Лига", Демократическата партия и Движение "Пет звезди" могат да се променят след края на изборите в Емилия-Романя.

Всички основни партии промениха позициите си по отношение на разследването за отвличане на мигранти през последните няколко дни заради възможните последствия за изборите.

Новата власт в Италия vs. Салвини: Няма нашествие на мигранти

Новата власт в Италия vs. Салвини: Няма нашествие на мигранти

Тази година в Италия са пристигнали 9 600 мигранти

Страхувайки се, че Салвини ще се възползва от казуса, твърдейки, че е мъченик, жертващ се за защита на границите на Италия, управляващите партии първо се опитаха да отложат заседанието на сенатската комисия, а след това решиха да не участват в него.

Опасенията им се потвърдиха, след като Салвини, който преди това настояваше молбата на магистратите да го разследват да бъде отхвърлена, рязко смени позицията си в събота.

"Официално искам сенаторите да ме изпратят на съд, тъй като италианският народ ще бъде на подсъдимата скамейка с мен", каза той на предизборен митинг, като инструктира сенаторите на "Лига" в сенатската комисия да позволят разследването да продължи.

Салвини триумфира на местните избори в Умбрия

Салвини триумфира на местните избори в Умбрия

"Тази вечер пишем история."