В Италия, хиляди изпълниха "Пиаца дела Република" във Флоренция в събота, за да протестират срещу крайно десния лидер на партия "Лига" Матео Салвини, съобщава "Евронюз".

Демонстрацията е организирана от движение "Сардина" - което се противопоставя на популизма и национализма, които Салвини представлява.

"Сардините" не са с никоя политическа партия, но в един момент тълпата запя песента на антифашистката съпротива и на левицата Bella Ciao.

Салвини триумфира на местните избори в Умбрия

Салвини триумфира на местните избори в Умбрия

"Тази вечер пишем история."

Флашмоб на "сардини" стартира преди няколко седмици в Болоня като контрапротест срещу митинг, на който Салвини присъстваше. Името идва от идеята да се съберат колкото се може повече хора на градския площад "Пиаца Маджоре".

Целта на основатели бе да се съберат 6000 души, колкото се очаква да подкрепят Салвини, в крайна сметка се появиха около 15 000 сардини. Според информация в социалните медии, протестиращите са 40 000.

Демонстрации на "сардините" се проведоха в цяла Италия - включително в градовете Палермо, Генуа, Римини и Соренто. Събитие в Рим е насрочено за 14 декември.

Салвини свика митинг в Рим за обединяване на десните

Салвини свика митинг в Рим за обединяване на десните

Изразител на антиимигрантски настроените...