Сенатът на САЩ (горната камара на Конгреса на САЩ) одобри търговското споразумение между САЩ, Мексико и Канада и го изпраща на президента Доналд Тръмп за подпис, съобщават американските медии.

Сенатът подкрепи споразумението със 74 гласа "за" срещу 6 гласа "против". Гласуването в Сената се проведе около месец след като сделката беше одобрена от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ).

Камарата на представителите на САЩ одобри новата НАФТА

Камарата на представителите на САЩ одобри новата НАФТА

Така наречената нова НАФТА беше одобрена от републиканците и демократите

Трите страни преговаряха да заменят НАФТА в продължение на повече от две години и постигнаха договорка за новото търговско споразумение през есента.

Споразумението, което замества 25-годишното Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА), беше подписано от трите страни на 30 ноември 2018 г. Тристранното споразумение актуализира правилата за достъп на страните до вътрешните пазари на трите държави, трудовото законодателтсво и механизми за защита на интелектуалната собственост.

Сенатът на Мексико ратифицира споразумението през декември. Канада се очаква да ратифицира новото търговско споразумение през тази година.

Новото споразумение беше договорено в резултат на това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска да предоговори НАФТА, който беше подписан през 1993 г., и който американският държавен глава многократно е наричал "бедствие" за САЩ.

Канада, САЩ и Мексико заменят НАФТА с ново търговско споразумение

Канада, САЩ и Мексико заменят НАФТА с ново търговско споразумение

USMCA е много по-добро от НАФТА