Американският сенат отхвърли плана на Белия дом за закриване на центъра за задържане в базата Гуантанамо в Куба.

Така горната камара на парламента потвърди решението на колегите си от долната камара, които намалиха финансирането на военните програми. В проекта бяха предвидени 80 милиона долара за закриване на базата.

И демократите, и републиканците се аргументираха, че планът се нуждае от сериозни подобрения.

В момента в Гуантанамо се държат 240 затворника. Според изявленията на президента Барак Обама затворът в Гуантанамо трябва да се закрие към януари 2010.

Лидерите от демократичното мнозинство в Сената заявиха, че ще се върнат към разглеждането на този въпрос, когато Белият дом представи повече подробности по плана.

Едно от първите решения на президента Барак Обама след встъпването му в длъжност бе обнародването на плана за закриване на Гуантанамо. Въпреки неведнъж заявяваното решение за това, много от демократите посочваха политическите последствия, с които Америка ще се сблъска при освобождаването на затворниците.

Демократите се притесняват и от евентуалните нападки на републиканците при поддръжка на недостатъчно добър план за затварянето на центъра в Куба.

Въпреки че информацията за мъченията на затворници в Гуантанамо предизвика вълна от протести в САЩ, може да се очаква сериозно напрежение вътре в страната.

Обама не е първият президент, който попада в сложно политическо положение, опитвайки се да съвмести своите предизборни обещания и националната сигурност.
Обама осъди остро системата на военните съдилища, въведени от президента Буш и обяви нова ера на уважение на правата на човека в САЩ.

Неотдавна обаче президентът бе принуден да възобнови няколко такива процеса срещу заподозрени в тероризъм, въпреки че обяви нови мерки по защита на правата на подсъдимите.