Комитетът по международни отношения към Сената на САЩ одобри сключения с Русия ядрен договор. Той определя съкращаване с една трета на ядрените бойни глави.
От 14 членове на комитета, 4 са гласували против.

Барак Обама определи сключването на договора за съкращаването на въоръжението един от приоритетите на своята външна политика

Президентите Обама и Медведев сложиха подписите си през април месец на среща на върха в Прага.

Съгласно американската конституция сключените от президента споразумения трябва да бъдат ратифицирани от две трети от сенаторите, които са общо 100.
Белият дом подчерта, че предишните споразумения за разоръжаване с Русия, включително първия договор СТАРТ, са били утвърждавани в

По силата на договора Москва и Вашингтон се задължават за седем години да сведат броя на ядрени си заряди до 1550 за всяка страна, което представлява съкращаване със 74 процента спрямо лимита на СТАРТ-1, подписан през 1991 г. и изтекъл в края на 2009 г. Стратегическите носители не трябва да бъдат повече от 800.

Тази цифра представлява намаляване на броя на ядрените бойни глави с 30 на сто спрямо Договора за съкращаване на стратегическите ядрени потенциали (т.нар. Московски договор), подписан през 2002 г.