Американският сенат одобри с голямо мнозинство кандидатурата на бившия директор на ЦРУ Робърт Гейтс за министър на отбраната на САЩ.

Общо 95 сенатори - 52-ма републиканци, 42-ма демократи и един независим гласуваха „за", двама „против", а трима "въздържал се" за това Гейтс да замени на поста Роналд Ръмсфелд, който бе един от основните стратези на американската кампания в Ирак, уточняват от АП.

От агенцията коментират, че сенатори и от републиканската,  и от демократическата партия са приветствали прямотата, с която Гейтс говорил за проблемите в Ирак.

По време на изслушването пред Сената Гейтс заяви, че не смята, че САЩ печелят войната в Ирак.
Освен това той поясни, че е отворен за всякакви предложения за промяна на административната политика във военното ведомство.

След гласуването в специално изявление президентът Джордж Буш подчерта, че е уверен, че управлението и качествата на Гейтс ще помогнат на страната му да се справи с предизвикателствата във военната сфера и да се подготви за заплахите на 21 век.

От АП поясняват, че гласувалите против кандидатурата на Гейтс са двама съпартийци на Буш - републиканците Рик Санторум и Джим Бънинг.
Те смятат, че тактиката на Гейтс да включи Иран в решаването на проблема с Ирак е грешна.

Бънинг припомни, че Гейтс отдавна критикувал усилията на американското военно министерство в Ирак и Афганистан, като в същото време не бил представил никаква друга приложима алтернатива.

Говорителката на Белия дом - Дана Перино уточни, че официалната церемония по полагането на клетва  на поста министър на отбраната ще стане на 18 декември. Отлагането се налага заради задълженията, които Гейтс има като президент на университета A&M в Тексас.