Сенатът на САЩ прие със 77 гласа "за" и 13 "против" законопроект за краткосрочните разходи, с който заплахата от спиране на финансирането на правителството се премества от следващия уикенд за края на месеца, съобщи The Hill.

Законопроектът беше одобрен от Камарата на представителите, преди да бъде разгледан от Сената. В подкрепа на законопроекта гласуваха 320 конгресмени, а 99 бяха против.

Документът предвижда още едно удължаване на временното финансиране на правителството до 8 и 22 март, за да се предотврати спирането на работата му.

До 8 март ще бъде запазено финансирането на министерствата на земеделието, вътрешните работи, транспорта, жилищното строителство и градоустройството, ветераните, енергетиката, правосъдието, търговията, опазването на енергията и други агенции.

До 22 март законодателите трябва да вземат решение за финансирането на Пентагона, законодателната власт и операциите в чужбина за финансовата 2024 г., както и на министерствата на труда, здравеопазването и човешките ресурси, образованието, държавата и вътрешната сигурност.

Сега законопроектът ще бъде изпратен на президента Джоузеф Байдън за подпис.

Ден по-рано американските медии съобщиха, че лидерите на Конгреса са се споразумели за удължаване на финансирането на правителството. Конгресмените, наред с другото, се съгласиха, че е необходимо да се продължи финансирането на част от правителствените агенции до 8 март, а на останалите - до 22 март.

В същото време, както отбелязват медиите, въпросът как ще бъде финансирано правителството до края на годината остава открит.

Споразумението за избягване на спирането на работата не включва финансиране на границата или чуждестранна помощ за Украйна, Израел и Тайван.

Байдън призова Конгреса за бързи действия за шътдауна и помощта за Украйна

Байдън призова Конгреса за бързи действия за шътдауна и помощта за Украйна

Демократи и републиканци отново размениха остри реплики

През януари, за да избегне спирането на работата, Байдън подписа закон за удължаване на временното финансиране на правителството до март.

Документът предвижда финансиране на някои агенции до 1 март, а на други - до 8 март.