Сенатор от Републиканската партия в САЩ обяви пред избиратели, че президентът Доналд Тръмп "целува задници на диктатори", държи се зле с жените и използва Белия дом като бизнес. Това е станало ясно от изтекъл запис на телефонен разговор, информира "Франс прес".

Сенаторът от Небраска Бен Сас е настоял, че Тръмп е "обсебен от телевизията" и "нарцистичен", отблъснал съюзниците на САЩ, тласнал ги към Китай и нанесъл голям ущърб на Републиканската партия.

Нападайки "начина, по който целува задници на диктатори", Сас обвинил Тръмп, че игнорира потисничеството на Китай над уйгурите и демократичното движение в Хонконг.

"Той не си мръдна пръста в подкрепа на хонконгците", изтъкнал сенаторът.

"Не само, че той се проваля да води нашите съюзници, а също, че САЩ сега редовно продават нашите съюзници под негово ръководство", допълни Бен Сас. 

Той изтъкнал още, че Тръмп "харчи като пиян моряк" и се подиграва на християни евангелисти, важна избирателна група за републиканците, когато няма телевизионни камери, като същевременно разкритикува "начина, по който се отнася към жените".

"Семейството му се отнася към президентството като към бизнес възможност. Той флиртува с белите супремасисти", продължил сенаторът.

Сас, който се кандидатира за преизбиране в Сената, заявява в телефонния разговор, че никога не е бил привърженик на президента, като предупреждава, че "вероятната" загуба на Тръмп на изборите на 3 ноември също може да сложи край на контрола на Републиканската партия над Сената.

"Вече виждам възможността за републиканска кървава баня в Сената и затова никога не съм бил във влака на Тръмп", отбелязва той.

Той също така е казал, че Тръмп никога не се е отнасял сериозно към кризата с COVID-19, а само като проблем на новинарския цикъл.

Но той също така използвал коментарите си, за да предупреди да не бъдат  подкрепяни демократите, като посочил, че Тръмп "кара страната по-наляво".

Той твърди, че контролът върху Конгреса и Белия дом на Демократическата партия ще застраши религиозната свобода и ерозията на други права и след 10 години ще направи Върховния съд на САЩ "подобен на Венецуела".

И предупредил, че Тръмп може да кара млади хора и жени да бъдат привърженици на Демократическата партия за постоянно.

В този случай, каза той, републиканците ще задават въпроса: "Какво, по дяволите, си мислеше всеки от нас, че продажбата на обсебен от телевизията, нарцистичен човек на американския народ беше добра идея?"