Топ представителите на Демократическата и Републиканската партия в комисията по външни отношения на Сената на САЩ призоваха президента Джо Байдън да "осигури пълна отчетност" за скандала във връзка с фалшифицирането на данни в Световната банка, в който беше въвлечена директорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, информира "Ройтерс".

Председателят на комисията демократът Робърт Менендес и Джеймс Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията, изпратиха писмо до Байдън, в което го призовават да нареди на американското министерство на финансите "да осигури пълна отчетност" с необходимото усърдие и бързина.

Започнаха призивите Кристалина Георгиева да подаде оставка като шеф на МВФ

Започнаха призивите Кристалина Георгиева да подаде оставка като шеф на МВФ

Престижното икономическо издание The Economist

Менендес и Риш нарекоха твърденията "дълбоко обезпокоителни" и че данните на МВФ и Световната банка трябва да се разглеждат като "безупречни", но не призоваха Георгиева да подаде оставка.

"По номинална стойност сериозността на твърденията, че г-жа Георгиева би рискувала честността на данните и на банката, за да угоди на китайското правителство, е трудно да се надцени", пишат сенаторите в писмото от 22 септември.

"Ефектът, който тези твърдения биха могли да окажат върху силата и репутацията на нашите международни финансови институции и системата от Бретън Уудс, все още е неизвестен - но със сигурност няма да бъде добър", изтъкват още сенаторите.

Кристалина Георгиева, която оглавява МВФ от 2019 г., отхвърли в петък заключенията на външно разследване, проведено от американската адвокатска кантора WilmerHale, че докато е била на ръководен пост в Световната банка през 2017 г., е оказала неправомерен натиск върху свои подчинени да фалшифицират данни в полза на Китай, за да отиде той на по-предно място в класацията Doing Business за 2018 г.

Тя на свой ред обяви, че се е намесила, за да блокира предложение на човек от екипа на тогавашния президент на Световната банка Джим Йон Ким данните за Хонконг да бъдат взети предвид при изчисляването на рейтинга на Китай в Doing Business, което би подобрило значително позициите на страната в ежегодната класация на банката.

Кристалина Георгиева: Докладът срещу мен няма доказателства, а грешки

Кристалина Георгиева: Докладът срещу мен няма доказателства, а грешки

След обвиненията, че е лобирала в полза на Китай

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева във Вашингтон. След това той я подкрепи в "Туитър", като написа: "Винаги е хубаво да видя (Кристалина) Георгиева от МВФ. МВФ показа истинско лидерство при раздаването на паричните резерви на страните членки."

Известни икономисти като Джефри Сакс и жени лидери също изразиха подкрепа за Кристалина Георгиева.

До този момент американското министерство на финансите, което контролира акционерните дялове, осигуряващи на САЩ доминираща роля в двете базирани във Вашингтон международни финансови институции, не е казало нещо повече по темата, освен че проучва обвиненията срещу Кристалина Георгиева.

Говорителка на министерството отказа да коментира твърденията на "Блумбърг", че министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън отказва да приеме телефонни обаждания от шефката на МВФ, откакто скандалът е избухнал преди 10 дни. 

Световната банка спира докладите на Doing Business заради манипулации

Световната банка спира докладите на Doing Business заради манипулации

Кристалина Георгиева и Симеон Дянков са сред главните герои