Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ проучва въпроси, свързани с националната сигурност, повдигнати от решението на Илън Мъск да не разшири частната сателитна мрежа Starlink, за да подпомогне украинска атака срещу руски военни кораби близо до брега на Крим.

Председателят Джак Рийд каза в изявление в четвъртък, че съобщенията разкриват "сериозни проблеми с отговорността за националната сигурност и комисията е ангажирана с този въпрос".

"Комисията проучва този въпрос от всеки ъгъл", каза той.

Сенатор Елизабет Уорън каза, че Мъск трябва да бъде разследван за личното му влияние върху това как сателитният интернет на Starlink може да се използва в Украйна.

"Трябва да проучим как се е случило това. Какво има в тези договори, което му позволява да има такъв вид власт?", каза Уорън. 

Мъск: Starlink никога не е бил активен над Крим

Мъск: Starlink никога не е бил активен над Крим

Той сраванява последствията от евентуално нападение с Пърл Харбър

Припомняме, че Мъск призна в биографията си, че е блокирал достъпа до интернет от сателитите си, за да попречи на SpaceX да бъде "съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликт".

Когато украински подводни дронове, заредени с експлозиви, се приближили до Крим, контактът с тях бил изгубен и те били изхвърлени на брега, без да причинят щети.

Киев също обяви, че проверява тази информация. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви по-рано през септември, че Starlink е "жизненоважен инструмент" за Украйна.

Украинските войски разчитат на услугите на Starlink от началото на 2022 г., след като Русия нахлу в Киев и наруши комуникационните системи на страната.

Илон Мъск спрял интернета от Stralink над Крим през октомври миналата година

Илон Мъск спрял интернета от Stralink над Крим през октомври миналата година

Целта е била Украйна да не може да атакува руските бази на полуострова, заради опасения от ядрен апокалипсис