Собственикът на SpaceX Илон Мъск заяви, че не е ограничил достъпа на украинската армия до Starlink в анексирания от Русия регион Крим, тъй като мрежата по принцип не е била активирана в този регион, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Въпросните региони на Starlink не са активирани. SpaceX не е деактивирала нищо", написа Мъск в Х доскоро известна като "Туитър".

Бизнесменът каза още, че украинските власти са му изпратили спешна молба да активира Starlink "чак до Севастопол", но той е отказал да го направи.

"Очевидно целта беше да потопят по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с искането им, SpaceX щеше да участва в крупен военен акт и ескалация на конфликта", каза Мъск. 

В четвъртък Си Ен Ен съобщи, че Мъск уж тайно е наредил спирането на сателитите Starlink близо до бреговете на Крим през 2022 г., за да попречи на украинската армия да атакува руския флот. Когато украински подводни дронове, заредени с експлозиви, се приближили до Крим, контактът с тях бил изгубен и те били изхвърлени на брега, без да причинят щети, според биография на Мъск, написана от журналиста Уолтър Айзъксън.

Украйна получи още 8000 терминала Starlink

Украйна получи още 8000 терминала Starlink

От началото на войната, страната е получила повече от 22 000 терминала

Този случай допълнително изостря въпроса за влиянието на Илон Мъск в глобалната политика и възможната етична отговорност, която той носи като собственик на ключови технологични ресурси. Списание New Yorker публикува статия през август, в която се твърдеше, че Мъск е имал контакти с руския президент Владимир Путин, информация, която до този момент не е била потвърдена независимо.

Според биографа Айзъксън, едно от главните опасения на Мъск била вероятността Русия да възприеме украинска атака като провокация, сходна на атаката на "Пърл Харбър", и да отговори с ядрена сила. При приближение на украинските подводни дронове към Крим, те са загубили комуникация и са били изхвърлени на брега, благодарение на действията на Мъск, според книгата.

Припомняме, че само три дни след началото на руската агресия в Украйна Мъск предостави безплатно за сметката на компанията си SpaceX, терминали "Старлинк" на украинската армия.

Украйна търси алтернативи на Starlink

Украйна търси алтернативи на Starlink

След като Илон Мъск заговори за финансирането