Най-богатият човек в света Илон Мъск е разговарял с руския президент Владимир Путин за това какво ще е необходимо, за да се сложи край на войната в Украйна, малко преди той публично да предложи нещо подобно на исканията на Путин, твърди във вторник основателят на Eurasia Group Иън Бремър, въпреки че Мъск отрича да е имало такъв разговор, пише "Форбс".

Бремер пише в сутрешна бележка до клиенти, че Мъск му е казал директно за разговора с Путин преди две седмици, според копие от имейл, прегледан от "Форбс" и за първи път съобщено от Vice.

Мъск: Възможен изход от украинската криза е ядрена война

Мъск: Възможен изход от украинската криза е ядрена война

Макар и малко вероятен изход

Путин казал на Мъск, че Украйна трябва да приеме минимум няколко условия, включително признаване на Крим и източните региони на Украйна Донецк и Луганск за руска територия и поемане на пълен неутралитет, според Бремър, политолог и консултант, който съобщи новината за тайната среща на Доналд Тръмп като президент с Путин през 2017 г.

Тези условия са доста подобни на това, което Мъск предложи в анкета в "Туитър" миналата седмица: милиардерът призова Украйна да остане неутрална и официално да отстъпи Крим на Русия и предложи провеждането на референдуми под наблюдението на ООН за това дали окупираните украински територии трябва да се присъединят към Русия, след като Кремъл твърди, че тези територии почти единодушно гласували да се присъединят към Русия миналия месец.

Мъск написа в "Туитър", че тази новина не е вярна, като каза, че е "разговарял с Путин само веднъж и това е преди около 18 месеца. Темата беше космосът".

Според публикацията от Vice, Бремър допълва, че е информиран от Мъск, че Путин е "готов да преговаря", но и че Путин е изразил готовност да активира ядрени оръжия, ако Украйна се опита да нахлуе в Крим.

Русия хареса идеята на Илън Мъск за постигане на мир, Украйна - не

Русия хареса идеята на Илън Мъск за постигане на мир, Украйна - не

Мир без изпълнение на условията на Русия е абсолютно невъзможен, категоричен е Песков