Кремъл похвали изпълнителния директор на "Тесла" Илън Мъск за предложението му за възможно мирно споразумение за прекратяване на войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Реакцията на Москва идва, след като Киев смъмри Мъск за това, че предлага условия, които Украйна смята за облагодетелстващи Русия.

Много е положително, че някой като Илън Мъск търси мирен изход от тази ситуация, отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"В сравнение с много професионални дипломати Мъск все още търси начини за постигане на мир. А постигането на мир без изпълнение на условията на Русия е абсолютно невъзможно", категоричен бе той.

В анкета в Туитър, публикувана вчера, шефът на "Тесла" предложи Украйна да отстъпи окончателно Крим на Русия, да се проведат нови референдуми под наблюдението на ООН, за да се определи съдбата на контролираната от Русия територия, както и Украйна да се съгласи на неутралитет.

Мъск: Възможен изход от украинската криза е ядрена война

Мъск: Възможен изход от украинската криза е ядрена война

Макар и малко вероятен изход

Киев обаче подчерта, че никога няма да се съгласи да отстъпи земя, отнета със сила, а законни референдуми не могат да се провеждат в окупирана територия, където много хора са били убити или прогонени.

След като миналата седмица Владимир Путин обяви анексирането на четири украински региона, Киев съобщи, че кандидатства за присъединяване към НАТО и няма да преговаря с Русия, докато Путин е президент.

Украинският президент Володимир Зеленски отговори на предложението на Мъск със собствена анкета в Туитър, питайки: "Кой Илън Мъск ви харесва повече? Този, който подкрепя Украйна, или този, който подкрепя Русия?".

С указ Зеленски забрани всякакви преговори на Украйна с Путин
Обновена

С указ Зеленски забрани всякакви преговори на Украйна с Путин

Киев ще преговаря с Москва само при друг руски президент

Към 10.30 часа по Гринуич (13:30 ч. българско време) днес анкетата на Мъск е събрала повече от 2,5 милиона гласа, като около 60% са против плана.

Песков отбеляза, че "ботове" - фалшиви акаунти в Туитър - "активно участват в гласуването". Той обаче не представи доказателства за твърдението си.

Москва винаги е била отворена за прекратяване на конфликта чрез преговори, увери говорителят на Кремъл. Той разкритикува новия украински указ, подписан от Зеленски днес, в който се постановява, че Киев няма да води преки преговори с Путин за прекратяване на конфликта.