Украйна получи 8000 терминала Starlink от Полша и те вече са предадени на енергийни компании, лекари и други. С тях, страната вече е получила 30 000 станции.

Това съобщи вицепремиерът и министър на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров в публикация в Telegram.

"Полша помогна за закупуването на последната партида от 8000 терминала. Стотици Starlink от тази партида вече работят в "точки на непобедимост" в цялата страна. Друга част беше предадена на енергийни работници и лекари", каза министърът.

Според Федоров в Украйна вече има 30 000 терминала Starlink. Екипът на Министерството на цифровата трансформация работи за предоставянето на още повече терминали, като международните партньори помагат в тази област.

Илон Мъск доставя още няколко хиляди терминала Starlink в Украйна

Илон Мъск доставя още няколко хиляди терминала Starlink в Украйна

Те са особено важни при спирания на тока

"Терминалите на Starlink станаха част от критичната инфраструктура на Украйна. Благодарение на тях украинците остават свързани на места, където обичайната мрежа не работи по време на прекъсване на електрозахранването", добави министърът.

В момента Украйна се счита за една от страните с най-голям брой терминали Starlink. От началото на войната, страната е получила повече от 22 000 терминала по инициатива на Министерството на цифровата трансформация на Украйна.

Припомняме, че през декември беше съобщено, че компанията на Илон Мъск се е съгласила да достави на Украйна още няколко хиляди терминала за сателитен интернет Starlink, за да осигурят интернет в полеви условия.

Илон Мъск потвърди финансирането на Starlink за Украйна

Илон Мъск потвърди финансирането на Starlink за Украйна

Киев благодари за решението