Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михаил Фьодоров заяви в интервю за Bloomberg, че компанията на Илон Мъск се е съгласила да достави на Украйна още няколко хиляди терминала за сателитен интернет Starlink.

Според Фьодоров компанията на Мъск ще изпрати повече от 10 000 устройства в Украйна през следващите месеци, за да осигурят интернет в полеви условия.

"SpaceX и Мъск реагират бързо на проблемите и ни помагат", цитира Bloomberg думите на Фьодоров, който каза, че е разговарял директно с Илон Мъск. "Мъск ни увери, че ще продължи да подкрепя Украйна. Когато имахме мащабно спиране на тока, аз му изпратих съобщение в същия ден и той веднага реагира и вече предприе някои стъпки. Той разбира ситуацията", каза Фьодоров.

В същото време Bloomberg отбелязва, че представител на SpaceX не е отговорил на молбата на агенцията да коментира думите на украинския министър.

Според Bloomberg от началото на войната Украйна е получила около 22 хиляди терминала за сателитна комуникация Starlink.

Преди време Мъск поиска Министерството на отбраната на САЩ да заплати разходите, свързани с предоставянето на сателитни терминали на Украйна. Неговите изявления възмутиха много политици, след което ръководителят на SpaceX заяви, че ще продължи да помага на Киев, независимо от финансовите обстоятелства.

Фьодоров казва в интервюто за Bloomberg, че правителствата на няколко държави от Европейския съюз са готови да помогнат за плащането на услугите на SpaceX, но не уточни кои. "Към днешна дата всички финансови въпроси са решени",е заявил украинският министър. Според него обаче украинското правителство ще трябва да търси допълнително финансиране през пролетта. "Няма алтернатива на сателитните комуникации", каза Фьодоров.

Той добави, че сателитният интернет е особено необходим в момент, когато Украйна остава без електричество в резултат на руските удари по критична инфраструктура. "Готови сме да живеем без електричество поне месец - ако има мобилни комуникации и текстови съобщения", цитира Bloomberg думите на Фьодоров. "Що се отнася до интернет, имаме много терминали Starlink, но най-важното е, че получихме одобрение за изпращане на нова партида, която ще се използва за стабилизиране на връзката в критични ситуации.

Военни експерти казват, че терминалите Starlink са особено важни не само за гражданската инфраструктура, но и на бойното поле, където сателитните комуникации често са единственият надежден начин за подобряване на комуникацията между военния персонал," завършва Фьодоров.

Украйна търси алтернативи на Starlink

Украйна търси алтернативи на Starlink

След като Илон Мъск заговори за финансирането