Компанията SpaceX предупреди Пентагона, че може да спре доставките на комплекти за приемане на сателитен интернет "Старлинк" в Украйна, ако американското военно ведомство не помогне за финансирането им, съобщава CNN, цитирайки документи, с които разполага.

Комплектите "Старлинк" се превърнаха в жизненоважен инструмент за украинската армия в бойни условия, при които липсва мобилна и интернет връзка.

Към днешна дата Украйна е получила около 20 000 комплекта "Старлинк". Основателят на SpaceX Илон Мъск написа в "Туитър", че "операцията вече струва на компанията 80 милиона долара и ще надхвърли 100 милиона долара до края на годината".

SpaceX изпрати писмо до Пентагона през септември, заявявайки, че вече не може да продължи да финансира доставките на "Старлинк" със същото темпо, според документи, достъпни от репортери.

Писмото съдържаше искане към Пентагона да поеме разходите за доставка на комплекти оборудване за властите и военните в Украйна. Те, според SpaceX, ще струват повече от 120 милиона долара до края на годината и 400 милиона долара следващата.

"Ние не сме в състояние да прехвърлим допълнително терминалите в Украйна или да финансираме експлоатацията на вече доставените терминали за неопределен период от време", пише директорът на SpaceX, отговарящ за връзките с правителството, в писмо до Пентагона.

Сред документите на SpaceX, изпратени до Пентагона и получени от CNN, има и директно искане, изпратено до Мъск през юли от главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни за още близо 8000 терминала "Старлинк".

В отделно писмо до Пентагона външен консултант на SpaceX написа: "SpaceX трябва да вземе ужасно трудно решение. Не мисля, че имат финансовата възможност да предоставят допълнителните терминали или услуги, които генерал Залужни поиска."

Припомняме, че напоследък Мъск се зае с проблемите в Украйна и дори предложи план за разрешаване на конфликта, който включва териториални отстъпки за Русия. Той беше обвинен, че е влязъл в контакт и дори в съглашение с руския президент Владимир Путин.

Милиардерът в своя мирен план предложи Украйна да остане неутрална и официално да отстъпи Крим на Русия и предложи провеждането на референдуми под наблюдението на ООН за това дали окупираните украински територии трябва да се присъединят към Русия, след като Кремъл твърди, че тези територии почти единодушно гласували да се присъединят към Русия миналия месец.

Само три дни след началото на руската агресия в Украйна Мъск предостави безплатно за сметката на омпанията си SpaceX, терминали "Старлинк" на украинската армия.

Мъск: Възможен изход от украинската криза е ядрена война

Мъск: Възможен изход от украинската криза е ядрена война

Макар и малко вероятен изход