Пентагонът потвърди, че е влязъл в контакт с Илон Мъск във връзка с исканията му правителството на САЩ да започне да плаща на Starlink за предоставяне на сателитни комуникации на въоръжените сили.

Това съобщи заместник-говорителят на Пентагона Сабрина Синг, която беше цитирана от журналистката Кейтлин Дорнбос в "Туитър".

Пентагонът също така не изключва възможността за сътрудничество между украинските военни и други сателитни и интернет оператори.

"Разбира се, има и други сателитни оператори. Не съм упълномощена да назовавам имената на компаниите, с които преговаряме, но знаем, че има не само SpaceX. Има и други организации, с които със сигурност можем да работим", заяви заместник-прессекретарят на Пентагона.

Илон Мъск спира финансирането на "Старлинк" за Украйна

Илон Мъск спира финансирането на "Старлинк" за Украйна

Той иска разходите да се поемат вече от Пентагона

Припомняме, че днес основателят на SpaceX Илон Мъск потвърди информацията, че вече не планира да финансира безплатно услугите на Starlink за Украйна.

Това идва след новините, че SpaceX се е обърнала към Пентагона с молба да финансира ежемесечно услугите на Starlink в Украйна. В писмото компанията заявява, че не е в състояние "да дарява допълнително терминали на Украйна или да финансира съществуващи терминали за неопределен период от време".