Илон Мъск обяви, че ще продължи да плаща за сателитните комуникационни станции Starlink, които е изпратил на украинците в помощ на войната с Русия, съобщи Би Би Си.

"По дяволите... Въпреки че "Старлинк" губи пари, а други компании получават милиарди долари от парите на данъкоплатците, ние ще продължим да финансираме украинските власти", писа Мъск в "Туитър".

Тази седмица Мъск обяви, че ще спре финансирането на сателитните комуникационни станции Starlink, които дари на Украйна в началото на войната и които помогнаха значително на украинците - както военни, така и цивилни.

SpaceX изпрати писмо до Пентагона през септември, заявявайки, че вече не може да продължи да финансира доставките на "Старлинк" със същото темпо.

Илон Мъск спира финансирането на "Старлинк" за Украйна

Илон Мъск спира финансирането на "Старлинк" за Украйна

Той иска разходите да се поемат вече от Пентагона

Писмото съдържаше искане към Пентагона да поеме разходите за доставка на комплекти оборудване за властите и военните в Украйна. Те, според SpaceX, ще струват повече от 120 милиона долара до края на годината и 400 милиона долара следващата.

Часове по-късно от Пентагона отговориха на Мъск, че има други опции за сателитен интернет.

Само три дни след началото на руската агресия в Украйна Мъск предостави безплатно за сметката на омпанията си SpaceX, терминали "Старлинк" на украинската армия.

Припомняме, че напоследък Мъск се зае с проблемите в Украйна и дори предложи план за разрешаване на конфликта, който включва териториални отстъпки за Русия. Той беше обвинен, че е влязъл в контакт и дори в съглашение с руския президент Владимир Путин.

Междувременно милиардерът в своя мирен план предложи Украйна да остане неутрална и официално да отстъпи Крим на Русия и предложи провеждането на референдуми под наблюдението на ООН за това дали окупираните украински територии трябва да се присъединят към Русия, след като Кремъл твърди, че тези територии почти единодушно гласували да се присъединят към Русия миналия месец.