Илон Мъск написа в "Туитър", че терминалите Starlink, които са от съществено значение за украинските военни комуникации във военната зона, ще работят в Украйна, независимо от желанието на Министерството на отбраната на САЩ да предостави финансиране, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Дори преди Министерството на отбраната (на САЩ) да даде своя отговор, казах на (министъра на цифровата трансформация на Украйна) Михаил Федоров, че SpaceX няма да изключи Starlink, дори ако Министерството на отбраната откаже да предостави финансиране", написа Мъск.

Михаил Федоров веднага потвърди, че това е така. "Благодаря, Илон Мъск. Преди всички преговори за финансиране Вие ​​ми потвърдихте, че във всеки случай ще осигурите работата на Starlink в Украйна. Това е критично важно за Украйна. Ние сме Ви благодарни!" написа той в Туитър".

Събитията от изминалата седмица по-скоро вървяха в обратна посока. На 14 октомври Мъск се обърна към Министерството на отбраната на САЩ, за да отпусне пари за Starlink, тъй като самият милиардер не може вечно да плаща за сателитната мрежа в Украйна.

В отговор на острата забележка на бившия украински посланик в Германия Андрий Мелник "да върви по дяволите", Мъск написа: "Ние просто следваме препоръките му". Засега обаче конфликтът изглежда приключил..

Пентагонът: Има не само Starlink!

Пентагонът: Има не само Starlink!

Белият дом не изключва друга сателитна връзка за Украйна

Комплектите "Старлинк" се превърнаха в жизненоважен инструмент за украинската армия в бойни условия, при които липсва мобилна и интернет връзка.

Украйна е получила около 20 000 комплекта "Старлинк". Основателят на SpaceX Илон Мъск написа в "Туитър", че "операцията вече струва на компанията 80 милиона долара и ще надхвърли 100 милиона долара до края на годината".

SpaceX изпрати писмо до Пентагона през септември, заявявайки, че вече не може да продължи да финансира доставките на "Старлинк" със същото темпо, според документи, достъпни от репортери.

Писмото съдържаше искане към Пентагона да поеме разходите за доставка на комплекти оборудване за властите и военните в Украйна. Те, според SpaceX, ще струват повече от 120 милиона долара до края на годината и 400 милиона долара следващата.

Припомняме, че напоследък Мъск се зае с проблемите в Украйна и дори предложи план за разрешаване на конфликта, който включва териториални отстъпки за Русия. Той беше обвинен, че е влязъл в контакт и дори в съглашение с руския президент Владимир Путин.

Илон Мъск: За Русия загубата на Крим е все едно САЩ да загубят Хаваите и Пърл Харбър

Илон Мъск: За Русия загубата на Крим е все едно САЩ да загубят Хаваите и Пърл Харбър

Той е убеден, че при заплаха за полуострова Русия би използвала ядрено оръжие

Милиардерът в своя мирен план предложи Украйна да остане неутрална и официално да отстъпи Крим на Русия и предложи провеждането на референдуми под наблюдението на ООН за това дали окупираните украински територии трябва да се присъединят към Русия, след като Кремъл твърди, че тези територии почти единодушно гласували да се присъединят към Русия миналия месец.

Само три дни след началото на руската агресия в Украйна Мъск предостави безплатно за сметката на омпанията си SpaceX, терминали "Старлинк" на украинската армия.

Мъск: Майна му... Starlink ще помага безплатно на Украйна

Мъск: Майна му... Starlink ще помага безплатно на Украйна

Разрешаване на казуса