Правозащитни организации осъдиха убийството на млада жена, живееща в англоговорящата част на Камерун, предаде "Ройтерс".

Извършителите, за които се предполага, че са сепаратистки бунтовници, разпространиха видео, на което се вижда как прерязват гърлото на жената с мачете. Жестоката сцена предизвика бурно възмущение в социалните медии.

Конфликтът между сепаратистите, които настояват за отделяне от франкофонската част на Камерун, става все по-кървен от 2017 година насам, като от тогава до сега над 3000 души намериха смъртта си.

Десетки убити и ранени при самоубийствена бомбена атака в Камерун

Десетки убити и ранени при самоубийствена бомбена атака в Камерун

Най-вероятно е извършена от терористите от "Боко Харам"

И правителството на страната, и сепаратистите носят вина за зверствата.

Във видеото ясно се вижда как няколко младежи натискат ръцете зад гърба на младата жена, после я заколват най-брутално и захвърлят тялото й насред пътя.

Базираният в Камерун Център за правата на човека и за защита на демокрацията в Африка излезе с официално становище. От него става ясно, че жертвата е 35-годишна майка на четиригодишно дете. Убийството й е извършено ден по-рано - във вторник, в град Муюка. Сепаратистите обвинили жената, че е шпионин на правителството и във връзка с тайна мисия прекарала уикенда с местен войник.

Директорът на Центъра Феликс Агбор Нконго обяви, че убийството е сигнал, че има все по-големи рискове за сигурността в англоезичната югозападна и северозападна част на Камерун.

"Има ръст в престъпленията срещу цивилни граждани - особено срещу жени", предупреди Нконго, цитиран от "Ройтерс".

От Human Rights Watch призоваха за прекратяване на зверствата и на нападенията срещу цивилни.

Лидерът на основната сепаратистка фракция в Камерун - Юлиус Аюк Табе не бе намерен за коментар, но до този момент сепаратистите винаги са отричали да стоят зад подобни зверства.

Миналата седмица камерунски хуманитарен работник бе убит отново в англоезичната северозападна част на страната, като от американското посолство в Камерун призоваха за независимо разследване.

"Боко Харам" уби 11 души и отвлече 8 други в Камерун

"Боко Харам" уби 11 души и отвлече 8 други в Камерун

Поредна атака на джихадистите

Миналия месец представителите на правителството преговаряха с лидера на сепаратистите Табе, но от тогава до сега нови срещи не са се провеждани.