Русия е готова да разгледа всички по-сериозни предложения за уреждане на въпроса с Украйна, но сега топката е в нейното поле.

Това обяви руският външен министър Сергей Лавров по време на кръгла маса, посветена на разрешаването на кризата в Украйна, предаде ИТАР ТАСС.

Агенцията обаче не съобщава къде се е провела въпросната кръгла маса, кой е бил неин организатор и кои държави са участвали в нея.

ИТАР ТАСС извежда някои акценти от изказванията на Лавров, включително, че около темата за потенциалните руско-украински преговори за мир се ражда истинска конспирация.

Западът иска да "обърне всичко с главата надолу" чрез псевдодипломация - точно както е било в началото на украинските събития. Западът, преди всичко Съединените щати и Великобритания, са инвестирали милиарди долари в украинската опозиция и са я докарали на власт чрез "противоконституционен, кървав държавен преврат".

По време на кръглата маса Лавров засяга и проблемите със зърнената сделка, взривовете на "Северен поток" и загубата на енергийна независимост в Европа.

По отношение на преговорите с Украйна той подчертава, че страната му е готова да отговори на всички сериозни предложения, целящи намиране на решение на ситуацията в Украйна.

"Топката обаче не е в полето на Русия. "Всички топки", а те са много, отдавна са в полето на управляващите в Киев", коментира емоционално Сергей Лавров.

Путин към Ердоган: Отворени сме за преговори по зърнената сделка

Путин към Ердоган: Отворени сме за преговори по зърнената сделка

Започна срещата между двамата лидери

Във връзка с усилията на Ватикана за разрешаване на украинската криза и предстоящата поредна визита на пратеник на Светия престол - кардинал Матео Зуп, който е ръководител на конференцията на италианските епископ, Лавров посочи, че той е готов да се срещне с всеки.

Министърът припомни и че Руската федерация е провела срещи в Украйна и с представители на Турция, които "също имат различни идеи".

"Оценяваме усилията, които положиха Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, без да им осигуряват голяма публичност, и които бяха насочени предимно към организирането на обмен на военнопленници", добави Лавров.

По отношение на "формулата на мира" на Зеленски

Лавров коментира, че от доста месеци Западът твърди, че "формулата за мир", която предлага украинският президент Володимир Зеленски е единствената основа за преговори.

Западът се опитва да привлече мнозинството от страните към позицията си за Украйна.

Зеленски изключва компромис с Путин за войната

Зеленски изключва компромис с Путин за войната

Той посочи за пример Молдова и Грузия

"Те разчитат изцяло на неопитни наивници - не само в дипломацията, но и в нормалното общуване между възрастни хора. Няма нужда да обясняваме, че "формулата за мир" е абсолютна измама" - посочи Лавров.

След това обясни в какво точно се състои измамата: "Привличате нормалните държави към една абсолютно нереалистична, русофобска, ултимативна идея, а след това се скривате зад името им, като казвате: "Знаете ли, подкрепата за нашата идея се увеличава в страните от Азия, Африка и Латинска Америка."

За сделката със зърно

От секретариата на ООН заявяват, че "всичко ще бъде наред с руската сделка" и не обръщат внимание на изявленията на Украйна. А от Киев са категорични, че няма да се съгласят да подновят сделката, ако бъдат отменени санкциите върху руското зърно и торове.

"Получава се така, че от ООН чукат на вратата - готови са за отстъпки, а от Украйна заявяват - забравете за руснаците".

Путин призова Украйна "да не играе по чужда свирка"

Путин призова Украйна "да не играе по чужда свирка"

Той се срещна с беларуския президент Александър Лукашенко

За оръжията в Европа

"Съединените щати разширяват пазарите си и доставят все повече военни продукти за превъоръжаване на страните от Европейския съюз и НАТО. Правят го, като отпускат огромни средства за закупуване на американски оръжия, произведени от американски корпорации," подчерта руският първи дипломат.

"Вижте размера на финансовите суми, които се отпускат за подпомагане на Украйна, вижте как бившите съветски оръжия, а сега и западните такива се източват от Европа", обърна внимание Лавров.

"В същото време именно англосаксонците насърчават Киев да продължи военния конфликт и го карат да не преговаря с Руската федерация", категоричен бе руският външен министър.

За Европа

"Европа загуби своята чувствителност и умения за бързо преодоляване на дълбоки кризисни явления. Една от тези кризи е свързана със съзнателния курс на Вашингтон да подкопава политическата независимост на Европа.

САЩ първо принудиха ЕС да спре да купува газ, пристигащ по тръбопроводите, под предлог, че така ще престанат да бъдат зависими от Руската федерация.

Последва дефицит, който беше компенсиран с натиск от Вашингтон, при който ЕС трябваше да доставя скъп втечнен природен газ, който е по-рисков за околната среда", посочва Лавров.

За взривовете на "Северен поток"

"Газопроводите "Северен поток" бяха взривени преди година, но никой не си мръдна пръста, за да разследва случая по прозрачен начин. Всичко бе заметено под килима.

Сега се появяват някакви версии за случилото се, според които "някакви петима-шестима украинци" уж просто, от любов към изкуството, решили да се държат зле и заради това организирали въпросния терористичен акт.

Мисля, че на всички е ясно, кой печели от тази война", продължава Лавров.

Той припомня как френският министър на икономиката заявил преди година, че енергоносителите са четири пъти по-скъпи за европейския бизнес, отколкото за Съединените щати.

"Хубаво е, че си дават сметка за това. Надявам се, че някой ден ще могат и да направят нещо по въпроса", изразява надежда първият дипломат на Русия.