Повече от половината руснаци не се безпокоят от санкциите на Запада срещу Русия. Това показват данните от социологическо проучване на центъра "Левада", цитирано от "Интерфакс".

Според допитването 56% от руснаците не са обезпокоени от икономическите и политическите санкции срещу Москва. На свой ред 43% от анкетираните се притесняват от този проблем.

Социолозите от "Левада" уточняват, че 79% от анкетираните смятат, че е необходимо Русия да подобри отношенията си със САЩ и други страни от Запада. 16 процента посочват, че няма такава необходимост.

Около една трета от руснаците (31%) имат добро отношение към САЩ, като 57% от анкетираните са съобщили за противоположното отношение. Към Европейския съюз 36 на сто от руснаците са положително настроени, а негативно - почти всеки втори (49%).

Отбелязва се, че броят на руснаците, които се обявяват за подобряване на отношенията на страната им с ЕС и САЩ, се е увеличил за година с цели 12%, като през 2017 е бил 24 на сто.

Само 16% са отговорили отрицателно на въпроса дали Русия трябва да подобри отношенията си със САЩ и другите западни държави. 43 на сто са избрали отговор "по-скоро да".

В рамките на изследването анкетираните също така са били запитани за отношението им към Украйна. За положително отношение са съобщили 28 на сто от участвалите в проучването, а за отрицателно - 60 на сто. Всеки десети руснак се е затруднил да даде отговор за сегашното си отношение към Украйна.

Изследването е проведено между 22 и 28 ноември сред 1600 руснаци, живеещи в 136 града и села.