Приходите на терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) са намалели с около 30 процента от миналата година насам. Това показва нов доклад на консултантската компания IHS Jane’s, съобщава „Франс прес”.   

Спадът в приходите принуждава терористите да въвеждат нови данъци в контролираните от тях територии, включително такса за поправка на сателитни антени.

През март 2016 г. месечните приходи на ДАЕШ са паднали до 56 млн. долара, докато в средата на 2015 г. общите им месечни приходи са достигали към 80 млн. долара.

Доклад на IHS, разработен въз основа на данни от социалните медии и от източници в Сирия и Ирак, твърди също, че добивът на петрол в зоните, контролирани от ДАЕШ, е спаднал от 33 000 на 21 000 барела дневно. Тези загуби до голяма степен се дължат на въздушните удари, нанасяни от коалицията начело със САЩ и от Русия.

Близо половината доходи на ДАЕШ идват от данъци и конфискация на предприятия и имоти, 43% осигурява петролът, а останалото се получава от наркотрафик, продажби на електроенергия и от дарения.

През последните 15 месеца ДАЕШ е изгубила близо 22 на сто от териториите си и под нейна власт са останали 6 млн. души от 9 млн., което намалява и данъчната база.