Териториалният спор между Южна Корея и Япония отново е във възход, след като във вторник властите в Сеул настояха Токио да спре с националистическите говорения по отношение на историческата истина за принадлежността на островите Докдо и Токто, известни още под наименованието Линкур.

„Японските власти трябва да спрат да разпространяват фалшиви и нечестни доводи в своя изгода, или тиражираните от правителството на Шиндзо Абе притеснения за дипломатическите отношения между двете азиатски държави ще продължат да бият на кухо", заяви говорител на корейското външно министерство.

Припомняме, че в края на януари агенция „Йонхап" съобщи, че японското образователно министерство е обявило намеренията си да включи островите в учебниците по история като изконна японска територия.
Образователният министър на страната защити взетото решение, заявявайки че е съвсем естествено децата да научават в училище коя е родната им земя.

Министерство на външните работи на Южна Корея веднага се обяви срещу случващото се, настоявайки въпросните учебници незабавно да бъдат изхвърлени от образователната система, а Токио да прекрати възраждането на империалистическото си минало в рамките на вътрешната политическа реторика.