Южнокорейският президент Юн Сук Йол и полският mu kolegaАнджей Дуда осъдиха изпращането на войски от Северна Корея в Русия за войната й срещу Украйна, определяйки това като глобална заплаха за сигурността. Това предаде агенция Ройтерс.

Двамата лидери проведоха среща на върха и се съгласиха да настояват за финализиране на нов договор за износ на южнокорейски танкове К-2 за Полша до края на годината.

"Съгласихме се, че изпращането на войски от Северна Корея в Русия е пряко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и Хартата на ООН и е провокация, която надхвърля Корейския полуостров и Европа, за да застраши глобалната сигурност", изтъкна Юн. По-рано тази седмица южнокорейски депутати заявиха, че Северна Корея е изпратила 3000 войници в Русия, за да подкрепят войната й срещу Украйна.

Юн посочи, че Южна Корея и Полша ще създадат нов форум за диалог в областта на отбраната и ще си сътрудничат тясно по въпросите на сигурността, които засягат двете страни.

Южна Корея, нововъзникващ голям износител на оръжие, подписа рамково споразумение на стойност около 22 милиарда долара през 2022 г. за износ на механизирани гаубици, танкове и бойни самолети, докато Полша увеличава военните разходи в отговор на инвазията на Русия в Украйна.

Припомняме, че украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че 6000 севернокорейци идват в Русия да се бият срещу Киев. Министърът на отрбаната на САЩ Лойд Остин потвърди, че военни от Северна Корея вече са в Русия.

ЕС и НАТО: Севернокорейските войски в Русия представляват сериозна ескалация

ЕС и НАТО: Севернокорейските войски в Русия представляват сериозна ескалация

Кремъл отговори двусмислено