Лидерът на Северна Корея - Ким Чен Ун, е предал част от правомощията си на своята сестра Ким Йо Чонг, предаде Би Би Си с позоваване на информация от южнокорейското разузнаване.

Цялата власт остава в неговите ръце, но някои аспекти от държавната политика са поверени на негови доверени лица, за да може да намали стреса, твърдят източниците от разузнаването.

Представители на южнокорейските спецслужби представиха изводите си пред парламента в Сеул. Изслушването премина при закрити врати, но впоследствие депутати споделиха информация пред журналисти.

Според разузнаването, сега Ким Йо Чонг отговаря за политиката на Пхенян по отношение на САЩ и Южна Корея и де факто вече е вторият човек след Ким Чен Ун в политическата структура на страната. Освен желание да намали прекомерния стрес, той може да е делегирал толкова отговорни функции на сестра си, за да избегне отговорността при неуспехи в най-чувствителната сфера във външната политика на Пхенян.

Не всички анализатори обаче споделят изводите на южнокорейското разузнаване. Порталът NKNews отбелязва, че през август сестрата на Ким Чен Ун е пропуснала две важни заседания, след което се появиха слухове, че има слухове, че тя е понижена в йерархията.

Коя е най-могъщата жена в Северна Корея? Ким Йо Чонг е родена през 1987 г., по-млада е от своя брат с четири години. Двамата са учили заедно в Швейцария. Смята се за негова приближена, за разлика от другите членове на семейството.

Ким Чен-ун свика конгрес за януари за новата петилетка

Ким Чен-ун свика конгрес за януари за новата петилетка

Той "оцени постиженията и недостатъците" от последния конгрес