Лидерът на КНДР Ким Чен-ун свикa рядък конгрес на управляващата Корейска работническа партия за януари. На конгреса той ще акцентира върху "слабостите" и ще представи нов петгодишен план за държавно развитие, информира АФП.

Боб Удуърд с нова книга за Тръмп и "любовните писма" с Ким Чен-ун

Боб Удуърд с нова книга за Тръмп и "любовните писма" с Ким Чен-ун

Първо беше страх, а сега гняв

Ким обяви новината на среща на Централния комитет на партията. Той "оцени постиженията и недостатъците" от последния конгрес през 2016 г.

Осведомителната агенция отбелязва, че Пхенян е показал необичайна откритост. Срещата на Централния комитет е заключила, че изпълнението на "целите за подобряване на националната икономика са сериозно забавени" и жизненият стандарт не е бил "забележително" подобрен.

Ким подчерта, че е имало неочаквани и неизбежни предизвикателства в различни сфери и по отношение на ситуацията в региона.

Ким Чен-ун: Ядреното възпиране е съдбоносно

Ким Чен-ун: Ядреното възпиране е съдбоносно

С коментара си Ким Чен-ун сигнализира още веднъж, че няма да се откаже от арсенала си

Според анализатори Ким Чен-ун неслучайно е избрал конгресът да се проведе през януари, тъй като е в периода, когато победителят на президентските избори в САЩ през ноември ще встъпи в длъжност. Ходът на лидер на КНДР е с цел да се възприеме като сигнал, тоест Северна Корея казва на САЩ, че този, който победи на изборите, трябва да ускори усилията за постигане на споразумение.

Има 36-годишен интервал между VI-ия и VII-ия Конгрес на Корейската работническа партия, който обхваща цялото управление на Ким Чен Ир, бащата на Ким Чен-ун.

Настоящият лидер на КНДР също призова за "редовно събиране на конгреса на Партията" - сигнал, че Пхенян вероятно ще провежда тези срещи по-често в бъдеще.

Ким Чен-ун почете загиналите в Корейската война

Ким Чен-ун почете загиналите в Корейската война

Инициатива на Пхенян