Южна Корея, САЩ и Япония ще проведат първото си съвместно военно учение през следващия месец, съсредоточено върху сътрудничеството между трите страни за откриване на следи от изстрелване на ракети от страна на Саверна Корея и проследяване на ракетни траектории. Това разкри официално лице от военното министерство в Сеул, съобщава „Асошиейтед прес”.

Провеждането на ученията, насрочени за времето около 28 юни, ще се състои на фона на многонационалните учения, планирани във водите край Хавайските острови от юни до август, които трите страни редовно провеждат, уточнил служителят, който е пожелал да остане анонимен.

Тристранните учения ще включат оборудвани със система Aegis кораби от трите страни, но те няма да включват учения по прихващане на ракети. Трите страни са провеждали в миналото съвместни учения по претърсване и спасяване.

Ученията са вследствие на договора за събиране на разузнавателна информация от 2014 г. между трите страни, целящ по-добро справяне с нарастващите ядрени и ракетни заплахи от страна на Северна Корея. Това беше първото подобно споразумение между трите страни. Международното безизходно положение във връзка със Северна Корея наскоро се задълбочи, след като Пхенян извърши четвъртия си ядрен опит през януари и изстреля ракета с далечен обсег през февруари.

Вашингтон редовно провежда военни учения с Южна Корея и Япония, които заедно приемат общо около 80 хил. американски войници, и споделя разузнавателна информация с тях на двустранна основа. Ала Сеул и Токио не си обменят подобна информация, до голяма степен в резултат на продължителни обществени негодувания в Южна Корея срещу Япония заради колониалното управление на Япония на Корейския полуостров в периода между 1910 и 1945 г.

Корейският полуостров беше разделен на подкрепяна от САЩ Южна Корея и подържана от СССР комунистическа Северна Корея в края на японската окупация. Двете Кореи водиха опустошителна 3-годишна война в началото на 1950-те години, която приключи с примирие, а не с мирен договор.