Северна Корея възнамерява да изгради и пусне в действие своята първа оперативна подводница, способна да носи балистични ракети.

Според сайта "38 North", който се поддържа от съвместния американско-южнокорейски Център за съвременни международни изследвания към американския университет "Джонс Хопкинс", сателитни снимки, заснети на 5 ноември, показват движение на части и компоненти, включително секции от корпуса на територията на корабостроителница, която се намира на източното крайбрежие на Северна Корея, което предполага, че в момента може да тече строителство на подводница клас "Симпхо".

Франция: Северна Корея е близо до сдобиването с балистични ракети с далечен обсег

Франция: Северна Корея е близо до сдобиването с балистични ракети с далечен обсег

"Положението е изключително сериозно"

През последните седмици американското разузнаване проверява спекулациите за строителството на бойна подводница в Северна Корея. Ако бъде построена, подводницата "Симпхо" ще бъде най-големият плавателен съд, който някога е бил построяван за нуждите на военноморските сили на Северна Корея от времето на фрегатите клас "Наджин".

Американските власти са наблюдавали действията на подводниците на Северна Корея през последните месеци. Според СиЕнЕн в Жълто море, което се намира между Китай и Корейския полуостров, е действала подводница на Северна Корея, докато други две подводници клас "Ромео" са били засечени край японски води през юли.