Външният министър на Франция обяви, че Северна Корея ще разполага с балистични ракети с далечен обсег до няколко месеца и призова Китай да бъде по-активен дипломатически за разрешаването на кризата, съобщава "Ройтерс".

"Положението е изключително сериозно... ние виждаме Северна Корея да си поставя за цял да разполага утре или вдругиден с ракети, които могат да пренасят ядрени оръжия. След няколко месеца това ще бъде действителност", изтъкна френският външен министър Жан-Ив льо Дриан пред местно радио.

Война между Северна и Южна Корея може да е по-смъртоносна от Втората световна война

Война между Северна и Южна Корея може да е по-смъртоносна от Втората световна война

Това предупреди германският външен министър

"В момента, в който Северна Корея разполага със средствата да удари САЩ, дори Европа, но определено Япония и Китай, тогава положението ще бъде взривоопасно", предупреди той.

Льо Дриан, който разговаря вчера с китайския си колега, каза, че трябва да се стори всичко, за да де гарантира, че последният кръг от санкции на САЩ е изпълнен, като призова Китай, основния търговски партньор на Пхенян, да стори всичко възможно да наложи спазването им.

"Северна Корея трябва да намери пътя към преговорите. Трябва да е дипломатически активна", настоя първият дипломат на Франция.