ракетиСпоред южнокорейски вестник, цитиран от АФП, властите в Пхенян са започнали приготовления за подземен ядрен опит. Информацията дойде само няколко дни след като Северна Корея изяви готовността си да се върне на масата за преговори за ядреното разоръжаване на страната. Официални представители от Сеул заявиха, че нямат информация за подобни действия от севернокорейска страна.

Според най-продавания вестник в Южна Корея „Чосун Илбо", американски сателити са засекли мащабно придвижване на хора и машини в района, където Северът извърши първите си два ядрени опита през 2006г. и 2009г. Според източници на вестника, в момента се работи по възстановяване на подземните тунели, които са били разрушени при последната детонация. Информацията на „Чосун Илбо" показва, че нов ядрен опит може да се очаква най-рано след три месеца.

Публикацията дойде в момент, когато Сеул се подготвя да посрещне срещата на Г-20, планирана за следващия месец. На нея се очаква да присъства и американският президент Барак Обама.

Официален представител на южнокорейските власти заяви, че към момента няма доказателства за истинността на публикацията. По думите му Сеул следи внимателно случващото се в ядрените обекти на Северна Корея и всички засегнати страни се държат постоянно в течение.

Неназован експерт от министерството на отбраната в Южна Корея заяви пред АФП, че придвижване на хора и техника се засича непрекъснато и е свързано с поддръжката на военните обекти. Друг високопоставен източник заяви пред агенция „Йонхап", че активността в района на Пунге-ри не е спадала от последния ядрен опит там през миналата година. По думите му, това прави много трудно определянето на момента, когато наистина предстои детонация.

Северна Корея извърши два подземни ядрени опита - през октомври 2006г. и май 2009г. в района на полигон Пунге-ри в североизточната част на страната. Втората детонация дойде само месец, след като страната напусна преговорите за ядреното си разоръжаване.

Пхенян заяви в събота, че ще възобнови диалога, но няма да прибързва, заради липсата на готовност от страна на САЩ и останалите участници. Американската позиция е, че Северна Корея трябва да оправи отношенията си с Юга и да покаже искрено желание за разоръжаване преди преговорите да бъдат възобновени.

Според южнокорейските представители, инспектори трябва да бъдат допуснати в севернокорейските ядрени обекти и страната да наложи мораториум на ядрената си програма. При това положение миналогодишното предложение на президента Лий Мюнг-бак за икономическа помощ ще остане валидно, коментира агенция „Йонхап".