Южна Корея смята, че нейната северна съседка може да е в състояние да монтира ядрена бойна глава върху ракета със среден обсег, съобщава CNN.

На пресконференция с чуждестранни журналисти представител на южнокорейското правителство обявил, че изглежда, че Северна Корея е успяла достатъчно в процеса по миниатюризацията на бойна глава, за да бъде монтирана на ракета „Родонг”.

Южнокорейският държавен служител, който остава неназован според държавния протокол на Сеул, обяснил, че тази балистична ракета може да пренесе 907-килограмова бойна глава на разстояние от 2000 км, което поставя американските военни бази в Южна Корея в обсега на севернокорейското оръжие.

„Ние смятаме, че те имат способността да монтират ядрена бойна глава на Родонг. Дали те ще я изстрелят, това е политическо решение”, коментирал южнокорейският представител.

Въпреки това той добавил, че Сеул нямал данни, за да докаже тази способност на Пхенян, оценка, която е подкрепена от САЩ.

„Ние знаем, че те заявиха, че имат този капацитет и ние трябва да взимаме предвид тяхната дума”, коментира говорителят на Пентагона, като добави: „Но ние не сме ги виждали да го демонстрират.”

Севернокорейският вожд Ким Чен-ун обяви миналия месец, че страната му успешно е миниатюризирала ядрено оръжие, като държавна севернокорейска медия публикува снимки на вожда, седящ, както твърдят, до миниатюризирана бойна глава.