Северна Корея възхвалява своите затоплящи се отношения с Южна Корея с кадри на Ким Чен-ун, срещащ се с колегата си Мун Дже-ин, показани в държавните медии.

Но това не означава, че наказанията ѝ ще бъдат по-малко тежки за поданиците на комунистическата държава, които се осмеляват да гледат южнокорейски телевизии.

Хората, които извършват това престъпление, все още могат да бъдат хвърлени в затвора, в трудов лагер или да бъдат екзекутирани, както полицейски служители са напомнили на жителите по време на лекции в провинция Южен Хуанхе този месец.

Радио Свободна Азия наскоро съобщи за лекциите, в които официални лица са настояли жителите "да се въздържат от гледане на упадъчни видеоматериали на капитализма ... които са проникнали в комунистическата държава от Южна Корея" според един от източниците.

Тези материали могат да достигнат севернокорейците по различни пътища, включително чрез черни пазари и дори по въздушен път. Южнокорейски правозащитници отдавна използват балони за пренасяне на забранени материали през границата.

Тези забранени материали са включвали брошури, осмиващи комунистическия режим в Северна Корея, както и флашки, на които са качени южнокорейски сериали. Подобни телевизионни програми могат да разкрият на севернокорейците колко по-добре живеят техните етнически братя на юг.

Не е изненадващо, че властващият комунистически клан в Пхенян намира балоните за вбесяващи, а граничари стрелят по тях в небето.

Севернокорейците, които живеят близо до границата с Южна Корея, също така могат да получават телевизионни и радио сигнали от юг чрез манипулиране на честотите на телевизорите си.

По време на лекциите си полицията е напомнила на хората, че всеки, независимо от техния статут, ще бъде наказан.

През 2014 г. 10 високопоставени членове на управляващата партия бяха екзекутирани за гледане на южнокорейски сапунени опери.