Въоръжените сили на Северна Корея са приведени в повишена бойна готовност във връзка с провеждащите се съвместни учения на САЩ и Южна Корея "Ulchi Freedom Guardian".

Пхенян е готов за ядрен отговор на евентуални провокации в рамките на тези учения, заявява пред Интерфакс севернокорейският посланик в Русия Ким Хен Чжун.

Съединенията на Корейската народна армия от първия ешалон ще са в постоянна бойна готовност, добавя дипломатът.

При най-малък признак на агресия срещу свещената територия, териториалните води и въздушното пространство, където е в сила суверенитетът ни, с безпощаден превантивен ядрен удар ще превърнем огнището на провокация в пепелище, заканва се посланикът.

Изтъквайки мащабите на военното учение, което засяга и граждански сектори на икономиката, Чжун прави извод, цяла Южна Корея е преминала във военна обстановка.

По думите му, тези маневри сгъстяват военните облаци над Корейския полуостров. За нас особена опасност е това, че САЩ открито заявяват, че в хода на военното учение ще се отработва операция за ликвидиране на висшето ни ръководство, както и за превземане на Пхенян, коментира още дипломатът.

Той отбелязва, че въпросното учение се провежда на фона на разполагане на големи арсенали стратегическо въоръжение в Южна Корея и други страни от региона.