"Декларацията от срещата на върха във Вашингтон, изготвена и оповестена на 10 юли, доказва, че САЩ и НАТО, сведени до инструмент за нейната конфронтация, представляват най-сериозната заплаха за глобалния мир и сигурност". Това заяви говорител на външното министерство на Северна Корея, цитиран от Ройтерс.

Северна Корея осъди декларацията на НАТО, обвиняваща Пхенян, че помага на Русия във войната й срещу Украйна и усилията на САЩ да разшири съюзите си с блока сред азиатските страни. 

Лидерите на НАТО обвиниха по-рано тази седмица Северна Корея и Иран, че подхранват войната на Русия, като предоставят пряка военна подкрепа на Москва. Срещата на върха също така подчерта обещанието за членство на Киев и зае по-твърда позиция относно подкрепата на Китай за Москва.

КНДР смята, че ходовете на САЩ за разширяване на Алианса със страните от Азия, е сериозна заплаха за регионалния мир, изключително влошаване на международната среда за сигурност и предизвикване на световна надпревара във въоръжаването.

В кулоарите на срещата на върха Южна Корея и Съединените щати подписаха насоки за създаване на интегрирана система за разширено възпиране за Корейския полуостров за противодействие на ядрени и военни заплахи от Северна Корея.

Министерството на отбраната на Северна Корея разкритикува тези насоки като "безразсъдна провокация", караща Пхенян да засили собствения си капацитет за ядрено възпиране.

Срещата на върха на НАТО осъди сътрудничеството на Беларус, Китай, Северна Корея и Иран с Русия

Срещата на върха на НАТО осъди сътрудничеството на Беларус, Китай, Северна Корея и Иран с Русия

Позиция на Алианса