В декларация, приета на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, лидерите на съюзниците осъдиха военното сътрудничество на Беларус, Китай, Северна Корея и Иран с Русия.

"Задълбочаващата се политическа и военна интеграция на Русия с Беларус (...) има отрицателни последици за регионалната стабилност и отбраната на алианса", се казва в документа, цитиран от АП.

Освен това в него се казва, че военнотехническото сътрудничество между КНДР и Иран и Русия "сериозно засяга евроатлантическата сигурност и подкопава глобалния режим на неразпространение на оръжия".

В декларацията се изразява "дълбока загриженост във връзка със задълбочаването на връзките между КНДР и Русия".

Лидерите на държавите - членки на НАТО, виждат риск от "значителна ескалация" на военно-техническото взаимодействие между Иран и Русия.

"Всички 32 съюзници ясно показаха, че Китай помага на Русия по решаващ начин", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция.

Генералният секретар на НАТО, позовавайки се на критиките към Китай, отправени в изявлението, го нарече "най-силното послание към Китай, изпращано някога от алианса".

Той заяви, че китайската страна доставя на Русия, наред с другото, стоки с двойна употреба, които могат да се използват за производство на оръжия.

Bloomberg: НАТО втърдява риториката към Китай

Bloomberg: НАТО втърдява риториката към Китай

Причината е подкрепата от Пекин за Москва

Запитан от журналист дали след действията на Пекин ще последват някакви мерки, Столтенберг заяви, че вземането на такива решения зависи от държавите членки на Алианса.

"Разбира се, в крайна сметка страните членки трябва да решат поотделно, но мисля, че посланието на НАТО е много ясно и силно", подчерта той.

Румънският президент: Украйна е получила само половината от обещаната помощ

Румънският президент: Украйна е получила само половината от обещаната помощ

Призив за засилване на доставките

Столтенберг допълни, че НАТО не се занимава с налагането на икономически ограничения срещу държавите.

Запитан как ще реагира Алиансът, ако Китай започне да прехвърля оръжия на Русия, той отговори: "Това би направило ситуацията още по-сериозна."