Северна Корея нарече американския президент Доналд Тръмп "психопат", след като напрежението между двете страни се повиши след смъртта на американския студент Ото Уормбиър, който беше върнат през миналата седмица в състояние на кома в САЩ, след като беше задържан в Северна Корея в продължение на повече от година, съобщава "Франс прес".

Официозният вестник на комунистическия режим пише, че американският президент бил в "тежка ситуация" вкъщи и твърди, че той си играел с идеята за превантивен удар срещу Северна Корея, за да отклони вниманието от вътрешната политическа криза.

Почина 23-годишният студент, изпаднал в кома в севернокорейски затвор

Почина 23-годишният студент, изпаднал в кома в севернокорейски затвор

Ото Уормбиър беше в критично състояние...

"Южна Корея трябва да осъзнае, че следването на психопата Тръмп...ще доведе само до бедствие", се подчертава в редакционна статия на официозното издание.

Серия от ядрени изпитания и изстрелвания на ракети от миналата година насам засилиха напрежението на Корейския полустров, а смъртта на Уормбиър допълнително влоши отношенията между Пхенян и Вашингтон.

Тръмп разкритикува остро "бруталния режим" в Пхенян, като се зарече, че е решен да "предотврати подобни трагедии да сполетяват невинни хора, попаднали в ръцете на режими, които не зачитат върховенството на закона или основните условия за добър живот".

Неговият език беше подет от южнокорейския президент Мун Дже-ин, който заяви в интервю преди посещението си в Белия дом през следващата седмица, че Северна Корея носи отговорност за кончината на студента.

"Смятам, че сега трябва да имаме усещането, че Северна Корея е ирационален режим", коментира Мун пред американската телевизия CBS.

Мун Дже-ин, който е лявоцентристки политик и който се закле през миналия месец като държавен глава след категоричната изборна победа, подкрепя ангажирането със Северна Корея, а не твърдата позиция на сваления си консервативен предшественик Пак Гън-хе.

Вашингтон също така засили показването на мускули в региона след смъртта на американския студент, изпращайки два бомбардировача B-1 над Корейския полуостров в планирани военни учения с Япония и Южна Корея .

22-годишният Ото Уормбиър претърпя тежки мозъчни увреждания в Северна Корея и почина в понеделник след 18 месеца плен в Северна Корея, след като беше осъден на тежък труд за кражба на пропаганден плакат от хотел.