Ръководителят на Световната продоволствена програма към ООН смята, че е налице "чувство на оптимизъм" сред висшите държавни ръководители на Северна Корея, след като се зарадвал на осигурения му безпрецедентен достъп до страната, съобщава БиБиСи.

Дейвид Бийсли е прекарал два дни в столицата Пхенян и два извън нея, придружен от надзорници на правителството.

По думите му, изолираната комунистическа държава работела усилено, за да покрие стандартите за изхранване на населението, като гладът не бил толкова сериозен, колкото през 1990-те години.

"Налице е разбиране за обръщане на нова страница в историята", коментира Бийсли.

Отношенията между Северна Корея и останалата част от света се промениха драматично. През миналата година севернокорейският режим проведе серия от ядрени и ракетни изпитания. Но през следващия месец вождът Ким Чен-ун ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп, като това ще бъде първата среща в историята между действащ американски президент и лидер на Северна Корея.

Дейвид Бийсли е посетил Северна Корея в периода между 8 и 11 май. Визитата е включвала посещения на финансирани от Световната продоволствена програма проекти - детска градина и укрепена фабрика за бисквити.

Белият дом готов да помага на Пхенян

Белият дом готов да помага на Пхенян

Надежда за мир

Той посочва, че земеделието, което е видял в провинцията, отразява факта, че само около една пета от земята е обработваема.

"Едно от най забележителните неща, които видях, беше в провинцията - пролет е, те засаждат - няма механизация, земята се оре с волове, теглещи плугове, мъже и жени на полето", удивен е представителят на ООН.

"Всичко е много структурирано, много организирано, всеки сантиметър земя се обработва с мотики, лопати и гребла, като садят житни култури буквално до ръба на пътя, използвайки всяко свободно пространство, защото това е земя, която е предимно планинска", уточни Бийсли.

"Не видях тежък глад, какъвто имаше през 1990-те години, това е добрата новина. Но няма съмнение все пак, че има проблем с глада и недохранването", допълни шефът на Световната продоволствена програма.

Северна Корея освободи трима американци
Обновена

Северна Корея освободи трима американци

Новината обяви Доналд Тръмп

Миналия месец ООН поиска помощ в размер на 111 млн. долара, за да се помогне на хората в Северна Корея. САЩ предложиха да помогнат за възстановяването на страната, при условие че тя се откаже от ядрените оръжия.