Северна Корея освободи трима американски затворници, съобщават световни агенции, позовавайки се на съобщение на президента Доналд Тръмп в "Туитър".

В очевиден жест на добра воля Северна Корея освободи трима американци преди заплануваната между Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун среща за края на май или началото на юни, пише "Вашингтон пост".

Радостен съм да ви уведомя, че държавният секретар Майк Помпео лети и се връща от Северна Корея с тримата чудесни господа, написа американският лидер в "Туитър".

Той добави, че са в добро здраве. Тръмп уточни, че секретарят Помпео и "гостите му" ще кацнат в 02,00 часа тази сутрин във военновъздушната база "Андрюс".

Освободените са Тони Ким, Ким Хак-сон и Ким Дон-чул.

Държавният глава на САЩ отбеляза, че Помпео е провел добра среща с Ким Чен-ун и че са съгласувани датата и мястото на предстоящите разговори.

През 2017 г. Тони Ким и Ким Хак-сон бяха арестувани и обвинени във "враждебни действия" срещу КНДР. Двамата работиха в Университета за наука и технологии в Пхенян, финансиран от евангелисти от 2010 г., в който предимно преподават деца от политическия елит.

Ким Дон-чул беше задържан през 2015 г. и по-късно осъден на 10 г. тежък труд за шпионаж. Бизнесменът е имал хотел в КНДР. Според Пхенян той е предал военни тайни на Южна Корея.

Случаите с тримата не са свързани. Преди САЩ обвиняваха КНДР, че арестува американски граждани, за да ги използва като "пешки в политическия дневен ред".

КНДР освободи американския студент Ото Уормбиър, но в кома

КНДР освободи американския студент Ото Уормбиър, но в кома

Разболял се от ботулизъм, рядко заболяване, което причинява парализа, малко след процеса през март 2016 г.

Американският студент Ото Уормбиър беше освободен през миналата година, след като КНДР го задържа за 17 месеца. Студентът почина няколко дни след завръщането си в САЩ.

Почина 23-годишният студент, изпаднал в кома в севернокорейски затвор

Почина 23-годишният студент, изпаднал в кома в севернокорейски затвор

Ото Уормбиър беше в критично състояние...

В момента КНДР държи шестима южнокорейски граждани.