Американският студент Ото Уормбиър е освободен от затвор в Северна Корея, но родителите му твърдят, че е бил в кома една година. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън коментира, че 22-годишният пътува към САЩ, съобщава Би Би Си.

Семейството на Уормбиър съобщава пред американски медии, че са открили едва миналата седмица, че техният син е в кома. Малко след неговия процес през март 2016 г., Уормбиър е осъден на 15 години тежък труд, за опит да открадне пропаганден материал от хотел.

15 години каторжен труд за US студент, крал пропаганда в Северна Корея

15 години каторжен труд за US студент, крал пропаганда в Северна Корея

Признат е за виновен

Ото Уормбиър, който е от Синсинати, Охайо е завършил икономика в Университета Вирджиния. Той беше в Северна Корея като турист, когато беше арестуван на 2 януари 2016 г. Той даде телевизионно самопризнание месец по-късно, в което заяви, че се е опитал да вземе горепосоченият материал като "трофей" за американска църква. Той заяви, че "целта на моята задача е да навредя на мотивацията и трудовата етика на корейския народ".

Не е ясно, дали е направил доброволно изявлението, но чужденци задържани в Северна Корея, са оттегляли признанията си, заявявайки, че са били подложени на натиск.

Родителите на Уормбиър, Фред и Синди заявяват по-рано този месец пред Си Ен Ен, че не са имали контакт със сина си повече от година. В изявление родителите съобщават: "Ото е напуснал Северна Корея и е на път с медицински полет, пътува към дома. За съжаление той е в кома и ни казаха, че е бил в това състояние от март 2016 г. Научихме за това само преди една седмица. "

Пред Вашингтон поуст те коментират, че им е било съобщено, че Ото се е разболял от ботулизъм, рядко заболяване, което причинява парализа, скоро след процеса му през март 2016 г. Той е получи хапче за сън и оттогава е в кома, допълва вестникът.

Трима други американски граждани остават задържани в Северна Корея. Те са 62-годишният Ким Донг-чул, корейско-американски мисионер, корейско-американският професор Ким Санг-дук, познат и като Тони Ким и Ким Хак-Сонг, която е работила в Университета за наука и технологии в Пхенян (PUST).

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заявява, че държавният отдел на САЩ "продължава да води дискусии" със Северна Корея за останалите трима задържани. Допълва, че няма да коментират повече Ото Уормбиър "от уважение към личния живот" на неговото семейство.