Северна Корея похвали лидерството на Ким Чен Ун в разработването на ядрени оръжия, изтъкна политическите му постижения и разкри нови портрети и изложби, за да отпразнува 10-годишнината му начело на управляващата Работническа партия на Корея (WPK), съобщава Агенция Ройтерс.

Счита се, че Ким поема властта, когато е назначен за върховен главнокомандващ на армията, след като баща му Ким Чен Ир почина през декември 2011 г.

В понеделник се навършват десет години, откакто по-младият Ким беше избран за висш партиен и държавен лидер. Семейство Ким е управлявало еднопартийната държава през цялата си история.

В реч на национална среща в неделя, Чое Рьонг Хае, член на Президиума на Политическото бюро на ЦК на WPK и един от най-високопоставените служители при Ким, похвали севернокорейския лидер като "надарен мислител и теоретик, изключителен държавник и несравнимо велик командир".

КНДР заплаши Юга с унищожение

КНДР заплаши Юга с унищожение

Пхенян реагира гневно на коментарите, направени от министъра на отбраната на Сеул, за превантивни удари срещу Севера

Събитията започнаха седмица на възпоменание, която ще включва и 110-годишнината от рождението на Ким Ир Сен, основателят на Северна Корея и дядото на Ким Чен Ун, в петък.

Сателитни снимки показват, че севернокорейските войски тренират за военен парад, който може да се проведе тази седмица. Анализаторите също така казват, че има признаци, че Северна Корея може да покаже своите междуконтинентални ракети на събитието.

Миналия месец Северна Корея заби алармени камбани в Сеул, Токио и Вашингтон, като проведе пълен тест на ICBM за първи път от 2017 г., слагайки край на самоналожения мораториум върху подобни тестове.

Ново строителство беше забелязано на ядрения полигон на Северна Корея, което поражда опасения, че скоро може да експлодира оръжие за първи път от 2017 г. Миналата седмица Северна Корея заяви, че се противопоставя на войната, но няма да се поколебае да използва ядрените си оръжия, ако бъде атакувана от Южна Кореа.

Ким Чен-ун се хвали с новата си ракета като в Top Gun

Ким Чен-ун се хвали с новата си ракета като в Top Gun

Забавен каданс, саундтрак вдъхновен от 80-те години на миналия век и щастлив Top Kim

Под ръководството на Ким Северна Корея проведе четири от шестте си ядрени теста и разработи масивни междуконтинентални балистични ракети (ICBM), които според анализаторите могат да нанесат удари навсякъде в Съединените щати.

Държавните медии разкриха рядък нов официален портрет на Ким в неделя и съобщиха, че музей в Пхенян е открил нова изложба, за да покаже постиженията на неговото "безсмъртно лидерство".

"Десет години е чудесно време за Ким да се опита да засили култа си към личността още по-високо", написа в Twitter Колин Цвирко, аналитичен кореспондент на NK News, която наблюдава Северна Корея.

Северна Корея продължава с тайни военни учения

Северна Корея продължава с тайни военни учения

Не се съобщават детайли