Северна Корея изстреля балистична ракета с далечен обсег в морето между Корейския полуостров и Япония, часове преди президентът на Южна Корея да отлети за Токио за среща на върха, на която се очаква да бъдат обсъдени начини за противодействие на ядрената страна, уточни "Ройтерс".

Тази седмица Северна Корея извърши няколко изстрелвания на ракети на фона на продължаващите съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ, които Пхенян осъжда като враждебни действия.

Ракетата, изстреляна в 7:10 ч. сутринта (2210 GMT в сряда) от Пхенян, е прелетяла около 1 000 км, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея (JCS).

Японското министерство на отбраната заяви, че снарядът от типа на междуконтиненталната балистична ракета (МБР) изглежда е летял на височина над 6000 км в продължение на около 70 минути.

Най-вероятно се е приземил извън изключителните икономически зони на Япония, на 200 км западно от остров Ошима-Ошима в Хокайдо, Северна Япония, заяви министерството.

Южна Корея свика заседание на Съвета за национална сигурност и "решително осъди" изстрелването на ракетата като тежка провокация, застрашаваща международния мир.

Северна Корея изстреля две ракети от подводница

Северна Корея изстреля две ракети от подводница

Напрежение в ключов регион

Южнокорейският президент Юн Сук Йол нареди на армията на страната си да проведе планираните учения със Съединените щати, като заяви, че Северна Корея ще плати за "безразсъдните си провокации", според неговата канцелария.

Японският министър-председател Фумио Кишида заяви, че Япония също ще проведе заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с изстрелването.

"Регионалният мир и стабилност са най-важният въпрос за съответните държави", каза Кишида пред репортери. "Трябва да изградим по-тясно сътрудничество със съюзниците и приятелските държави".

Юн се отправи към Япония за първата подобна среща на върха с Кишида от повече от десетилетие, част от усилията за преодоляване на историческите, политическите и икономическите спорове в името на по-доброто сътрудничество за противодействие на Северна Корея и други предизвикателства.

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Тя падна в морето

Като част от усилията двата съюзници на САЩ се договориха да споделят проследяването в реално време на изстрелването на севернокорейски ракети и обещаха да задълбочат още повече военното сътрудничество.